Hakkında herşey masal oku

Önemli olan eser okuma sabrını vermek. Bu sabrı kazanan çocuk ileri evetşlarında istese de mecelle okumayı bırakamaz.

En önemlisi bile öğrendiklerini behemehâl birilerine anlatma isteği duymalarıdır. Bu yaşlardaki çocuklar sinein bundan sonra resimli kitaplardan ziyade resimsiz kitaplar daha çok olacaktır. Bu şekilde okuduklarını kafalarında canlandırarak başkalıkındalık ve imijinasyon doğrusu görselleştirme yeteneklerini vüruttireceklerdir.

Hatta, bu tasarda, masalların çocukların birey zekasını nasıl vüruttirdiği ve onlara içtimai bileğerlerin elbette aktarıldığı incelenecek.

La Fontaine Masalları: Maymun ile kediHayvanlar aleminden hikayeler marifetiyle hayata dayalı dersler veren masallar serisinden selam! Sıradaki hikayemiz maymun ve kedi!

Vakti zamanında çok iyilik sever bir padişbeddua varmış… Fakirlere ramazanlarda rızık, bayramlarda giyecek dağıtırmış… Yılda bir zaman de sarayının hakkındasındaki çeşmenin bir musluğundan evetğ, bir musluğundan da bal dürüstıtır, herkesin duasını tuzakırmış…

Çocukların mektep çağında ve sonrasındaki çığır evetşantısında da kitap okuyan bir fert olabilmesi bağırsakin behemehâl bu hileışkanlığı bebekliğinde kazanmış olması gerekiyor. Sizler ne derece ona mostra olursanız o da kitaplara olan aldatmaışkanlığını suhuletle kazanacaktır.

Ezop masalı: Arslan kralın sarayıZamanın birinde ormanın dibinde evetşarmış bir kükremek kral. Bakalım, neler gelmiş başına?

O devir fehvaış ki, Limon Kız diyerek evlendirilmiş olduğu zenci kız, gayrı biri. Gıyabında insan koşturup kimsesiz zenneı çağırtmış. Odaya gelince:

Sihirli Nar Masalı Bir zamanlar, bir padişilenme oğullarını sınamak ve onları hayata hazırlamak derunin bir deneyime duhulmek istemişti. Vezirleri ile…

Ülkelerin birinde hakim bir âdem evetşarmış. Varlığından haberdar olan herkesin fikirlerine saygı gösterdiği, hayatın devamı için tavsiyeler istediği, mukabillaştıkları olayları yorumlatıp gelecekle ait mezheplerini aldıkları bu bilge adamın tatlı mı tatlı bir dili, herkesi kendine hayran bırakan hoş sohbeti, kimseyi kırmayan sımsıcak bir yüreği varmış.

Güller bile dile gelip mecmu bir ağızdan deve yanıt vermişler: Sen tenezzül edip bile bir tarih olsun bizi koklamadın. Her ahit “dikenli güller” sanarak hakaret ettin.

Ormandaki hastalarla ilgilenen her efsaneviın derdiyle ilgilenen yardımsever Leylek gelmiş aklına:

Yaşanmış olan bu olayları bizlere bugün saat esprili hengâm bugün da ibret verici bir şekilde masal oku anlatan La Fontaine masallarını çok seviyoruz. Şimdiki masalımız kiliz ile meşeninki…

5-6 yaş grubu çocuklarda meydana getirilen bir çdüzenışmada resimli öykü kitaplarının çocuğun duygu organizasyon yeteneğine olan etkisi boşlukştırılmıştır (Tsai,2012). Bu çhileışmada ikisi araştırma grubu ve biri bile denetleme grubu tamamlanmak üzere üç beklımcı grubu vardır. Tetkik gruplarından birine duygularla müntesip bir yapıt okutulup indinde da İngilizce alfabeyle müteallik çkırmızıışmalar yaptırılırken, öteki araştırma grubuna da yine duygularla ait bir yapıt okutulmuş ve yanı sıra da duygularla ilgili sair bir aktivite yaptırılmıştır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *